Откриха пречиствателната станция за отпадни води на Ямбол

Пречиствателното съоръжение все още не е прехвърлено за стопанисване на ВиК - дружеството в Ямбол. След като това стане се очаква поскъпване на цената на водата с между 20 и 30 стотинки на кубик.

Пречиствателната станция за отпадни води на Ямбол беше открита днес. Нейното изграждане е част от проекта за водния цикъл на града. Общата стойност на проекта, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Околна среда" е близо 44 500 000 лв., като финансовото участие на общината бе 1 133 520 лева.

Изграждането на пречиствателната станция беше неколкократно спирано, включително и заради фалит на фирмата-изпълнител. Последваха нови процедури и днес водният цикъл е вече факт, като пречиствателната станция работи вече повече от месец, посочи кметът на Ямбол Валентин Ревански, цитиран от БНР.

"Благодарение на една такава голяма инвестиция отпадъчните води на Ямбол се пречистват и най-важното е, че след тяхното пречистване, те отговарят на изискванията за заустване".

Пречиствателното съоръжение все още не е прехвърлено за стопанисване на ВиК - дружеството в Ямбол. След като това стане се очаква поскъпване на цената на водата с между 20 и 30 стотинки на кубик. Очакванията са, че с включването на пречиствателната станция, многобройните сигнали за локални замърсявания на река Тунджа ще бъдат ограничени до минимум.